Toplinske pumpe

INTELIGENTNO GRIJANJE I HLAĐENJE

Gradite ili renovirate Vaš stan ili kuću, želite dugoročno riješiti problem grijanja i hlađenja?

U tom slučaju ste vjerojatno čuli za dizalice topline ali ne znate detaljne informacije. Na jednom mjestu ćete pronaći sve informacije koje trebate znati za realizaciju projekta kojim možete dugoročno riješiti pitanje komfora u Vašem domu.

Dizalice topline su u svijetu već nekoliko godina proizvod koji se koristi kao najmodernije i najefikasnije rješenje za grijanje i hlađenje. Kako se i u Hrvatskoj sve više približavamo svjetskim standardima komfornog boravka tako se i na našem tržištu sve više ugrađuju dizalice topline (toplinske pumpe). 

Unatoč tome kupci trebaju prave informacije od strane stručnjaka, inženjera kako bi mogli steći objektivnu sliku o tome da li im dizalice topline trebaju, da li su prava rješenja za njihove domove, te koliko sve to skupa košta. Bitno je da te informacije budu podržane stručnim tehničkim razlozima, a ne isključivo površnim prodajnim argumentima.

DIZALICE TOPLINE – vrste i namjena

Dizalice topline zrak-voda su uređaji koji zahvaljujući naprednim tehničkim elementima koriste toplinu iz zraka te time obrađuju radni medij (voda) koji se koristi za grijanje, hlađenje i zagrijavanje potrošne tople vode. Zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP viši od 4.

Pojednostavljeno, dizalica topline može za svaki 1 kW utrošene električne energije predati 4 kW toplinske energije pa i više, ovisno o vanjskoj temperaturi, brandu i snazi uređaja. U toj ključnoj osobini leži razlog zašto su dizalice topline najisplativiji način grijanja i hlađenja uz najvišu razinu komfora. Postoji više vrsta dizalice topline ali ćemo se u ovom tekstu baviti dizalicama topline zrak-voda, najčešćem i najraširenijem tipu dizalica koji se ugrađuje.

Postoje dvije osnovne podjele dizalica topline a to su: visoko temperaturna i nisko temperaturna, ovisno o tome do koje temperature mogu osigurati polaz radnog medija vode. Nisko temperaturne najčešće mogu zagrijati polaz vode do 60 C, dok visoko temperaturne do 80 C. Kada ugraditi nisko temperaturnu, a kada visoko temperaturnu?

Nisko temperaturne dizalice topline se ugrađuju u objekte koji imaju podno grijanje, PTV, ventilokonvektore ili nisko temperaturne radijatore. Nisko temperaturne su više energetski učinkovite te su i povoljnije, stoga u velikoj većini objekata se ugrađuju nisko temperaturne dizalice topline. Visoko temperaturne dizalice topline se ugrađuju u objekte sa visoko temperaturnim radijatorima, najčešće u sustave gdje imate postojeće radijatore, a želite zamijeniti postojeći visoko temperaturni izvor energije (peleti, lož ulje, drva, struja). Tada dizalica topline može osigurati polaz vode viši od 60 C za osiguravanje dovoljne toplinske energije.

Druga podjela dizalica topline je na split sustave i monoblok sustave. Oba sustava mogu vršiti jednake uloga u grijanju i hlađenju. Razlika je u tome što se u monoblok sustavima svi potrebni elementi nalaze unutar vanjske jedinice, te se vanjska jedinica cjevovodom u kojem je radni medij (voda) spaja na elemente unutar objekta. Takve situacije su najčešće u objektima gdje nema mjesta za smještaj unutarnje jedinice u objektu. Mana takvih sustava je na mjestima ekstremno niske temperature gdje može doći do zamrzavanja vode u cjevovodu od vanjske jedinice do ulaza u objekt ukoliko nije dobro izoliran cjevovod te se javlja potreba za ubacivanjem glikola u sustav. Monoblokovi su jednostavniji za montažu s obzirom da je sve sadržano u vanjskoj jedinici.

Kod split sustava postoji vanjska jedinica te unutarnja jedinica s kojom je cijevno povezana. Najčešći radni medij povezivanja unutarnje i vanjske jedinice je freon, te je prednost što u tom slučaju radni medij izvan objekta nije pod utjecajem vanjske temperature kao kod monoblokova. Kod split sustava je sva regulacija na unutarnjoj jedinici te se na unutarnju jedinicu spajaju svi elementi unutar objekta. Ovisno o vašim željama unutarnja jedinica može imati i integriran spremnik za potrošnu toplu vodu.

Pitate se da li Vam je potrebna verzija s integriranim spremnikom ili bez?

Vrlo jednostavno, i jedna i druga varijanta mogu zagrijavati PTV, samo kod integrirane verzije imate sve potrebne elemente i spremnik unutar jedne kompaktne jedinice. To je vizualno bolje, jednostavnije za montažu, te ključno, zauzima manje prostora. Kod varijante koja nema integriran spremnik potrebno je uzeti i PTV spremnik na koji se spaja unutarnja jedinica. To je dobra varijanta kada niste limitirani prostorom, te imate nešto veću fleksibilnost dimenzija spremnika s obzirom da su oni kod integriranih varijanti najčešće dimenzionirani na 200 litara.

Sažeto, i monoblokovi i split sustavi imali oni integrirani spremnik ili ne, mogu obavljati iste zadaće, stvar je samo razlike rasporeda samih elemenata unutar sustava.

ODLUČIO SAM SE ZA SUSTAV DIZALICE TOPLINE. KOJU DIZALICU TOPLINE TREBAM ODABRATI?

Dizalice topline se mogu ugraditi u sve objekte, manjih i većih kvadratura, dobre i loše izolacije, samo je bitno da se pravilno projektira snaga dizalice ovisno o sustavu koji će pogoniti te temperaturnim zahtjevima mjesta gdje se ugrađuje. S obzirom da je riječ o ozbiljnom sustavu koji se sastoji od niz elemenata potrebno je ići korak po korak. Svaka paušalna procjena bez kvalitetne razrade sustava bi bila netočna za procjenu snage ali i budžeta koji Vam je potreban.

Za Vaš objekt je potrebno prvo izraditi strojarski projekt/proračun gdje bi se točno izračunali toplinski gubitci Vašeg objekta, te sukladno tome i adekvatni uređaji. Po tom proračunu bi se izradio troškovnik koji bi predstavljao preciznu procjenu Vaših troškova. Sa izrađenim projektom i troškovnikom od strane ovlaštenog strojarskog projektanta dobivate dokument pomoću kojeg možete pratiti montažu sustava od početka do kraja uz potpunu kontrolu svih predviđenih troškova. Ukoliko želite da Vam izradimo strojarski projekt, cijena ovisi o složenosti projekta.

U konačnici, taj iznos predstavlja minimalni postotak u odnosu na veličinu projekta cca. 5% ukupne investicije, ali isto tako predvidi sve buduće troškove te eliminira potrebu za naknadnim većim troškovima što je čest slučaj. Samo projektirani sustav može biti u potpunosti ispravan i dugotrajan sa proračunatim dimenzijama svih cjevovoda, ventila, pumpi i ostalih elemenata. Takav sustav će u potpunosti ispuniti Vaša očekivanja, a to je visoka razina komfora i zadovoljstvo dobivenog za uložen novac.

Ukoliko ne želite izradu strojarskog projekta, te imate potrebe za tehničkim rješenjem ili pomoći i savjetu pri odabiru dizalice topline slobodno nam se obratite.

Odabir dizalice topline ovisi o potrošačima koji iskorištavaju njenu energiju. Stoga se dizalica topline teško može procijeniti prema kvadraturi Vašeg objekta, ona se procjenjuje prema ukupnim zahtjevima koji je opterećuju. Zbog njene visoke efikasnosti, preporuka je dizalicu topline što više opteretiti sustavima kako bi njena štednja došla do punog izražaja.

U sljedećih nekoliko redaka ćemo proći kroz moguće scenarije koji mogu biti prilikom dimenzioniranja i odabira dizalice topline za Vaš dom.

IMAM/ŽELIM PODNO GRIJANJE:

Dizalica topline je idealna za zagrijavanje podnog grijanja, te u ovom trenutku ne postoji bolji i srodniji način pogona podnog grijanja od dizalice topline. Riječ je o dva srodna sustava sličnih osobina (inertnost, niži temperaturna razina, efikasnost u dugotrajnom korištenju, nema potrebe za čestim paljenjem i gašenjem.) što ih čini idealnim partnerima. Ukoliko imate ili ćete ugraditi podno grijanje dalje od dizalica toplina ne trebate tražiti. Procjena potrebne snage dizalice za podno grijanje ovisi od uvjetima objekta, te podneblju u kojem se ugrađuje ali u pravilu se kreće mjera od 400-700 W /m2. Sukladno površini Vašeg podnog grijanja možete procijeniti snagu koja Vam je potrebna.

IMAM/ŽELIM RADIJATORE:

Ukoliko imate postojeće radijatore, ili tek ugrađujete isti u Vaš objekt potrebno je odrediti ključnu prethodno pojašnjenu razliku, a to je da li su Vam radijatori nisko temperaturni ili visoko temperaturni. Sukladno tome odabirete i model dizalice koji Vam je potreban. Stariji radijatori su u velikoj većini visoko temperaturni te ukoliko želite promijeniti postojeći izvor energije na postojeće radijatore to najčešće bude visoko temperaturna dizalica topline. Ukoliko radite novi objekt možete odabrati nisko temperaturne ili visoko temperaturne radijatore te sukladno tome i pripadajuću dizalicu topline. Snaga dizalice topline se odabire sukladno ukupnom zahtjevu svih radijatora ovisno o broju članaka. Ukupni zahtjevi ovise o količini i vrsti radijatora/članaka koji su ugrađeni.

IMAM/ŽELIM VENTILOKONVEKTORE:

Ventilokonvektori služe za grijanje/hlađenje zrakom, te ukoliko želite hlađenje pomoću dizalice topline ventilkonvektori su jedini način kojim se možete hladiti. Ventilokonvektorske jedinice/uređaji su vizualno slični klima uređajima koji vrše grijanje i hlađenje zrakom. Glavna razlika između klima uređaja i ventilokonvektora je u radnom mediju čijom se cirkulacijom osigurava grijanje ili hlađenje. U slučaju klima uređaja je to plin, dok je u slučaju ventilokonvektora to voda. Ovisno o režimu grijanja ili hlađenja instalacijama struji hladna ili topla voda. Postoje razne vrste ventilokonvektora, sličnog dizajna kao i klima uređaji (podni, zidni, kanalni, kazetni.)

Snaga dizalice topline koja pogoni ventilokonvektore se određuje prema ukupnom zahtjevu kW svih ventilokonvektora, kako bi u najkritičnijem zahtjevu ukoliko svi ventilokonvektori rade u maksimumu dizalica topline mogla sve uredno pogoniti.

IMAM/ŽELIM ZAGRIJAVANJE POTROŠNE TOPLE VODE:

Zagrijavanje potrošne tople vode je u prošlosti najčešće bilo riješeno uređajima poput klasičnih električnih bojlera koji su izrazito neefikasni. Vremenom su se na tržištu pojavile dizalice topline koje su dugoročno najjeftiniji i najučinkovitiji način zagrijavanja potrošne tople vode. Na pripremu potrošne tople vode (PTV) u prosječnom kućanstvu u kontinentalnom dijelu RH otpada otprilike 20% ukupne godišnje potrošnje toplinske energije, dok se ostatak troši na grijanje prostora (oko 73%) i kuhanje (oko 7%). U primorskim dijelovima, udio energije za pripremu PTV-a još je i veći. U sezoni bez grijanja, priprema potrošne tople vode predstavlja pojedinačno najveći izdatak za energiju jednog kućanstva, bez obzira koji se energent koristi. Učinkovita priprema i korištenje potrošne tople vode može stoga znatno utjecati na smanjenje ukupnih troškova za energiju u kućanstvu.

Ako imate riješen način grijanja i hlađenja, te ga nemate potrebe mijenjati u dogledno vrijeme pravo rješenje za PTV su specijalizirane dizalice topline za potrošnu toplu vodu. To su dizalice topline koje mogu ili ne moraju imati vanjsku jedinicu, a unutarnja jedinica je hidro tank, kompaktni uređaj unutar kojeg imate spremnik za potrošnu toplu vodu sa svim potrebnim elementima. 

Spremnici takvih, specijaliziranih dizalica topline se kreću oko 180-260 L što je dovoljno za trajno korištenje za 4-6 osoba. Takva vrsta dizalica topline se pokazala idealna za turističke namjene gdje je bitna spremnost PTV potrošnje i za najkritičnije slučajeve uz što manje mjesečne troškove. Zahvaljujući modernog tehnologiji specijalizirane PTV dizalice od oko 200 L imaju mjesečnu potrošnju el. energije kao klasični bojler od 80 L zbog čega se vrlo brzo, kroz nekoliko godina isplate u vidu uštede električne energije.

IMAM/ŽELIM KOMBINIRATI RAZLIČITE SUSTAVE POPUT PODNOG GRIJANJA, PTV, RADIJATORA I PTV-A

U tom slučaju se dimenzionira snaga dizalice topline dovoljne snage da može pogoniti tražene sustave istodobno, ovisno o tome koliko složen sustav imate. To su i najčešći načini ugradnje s obzirom da je dizalica izuzetno efikasna, pa je cilj iskoristiti njenu efikasnost sa što većom razinom komfora. Dimenzioniranje takvih sustava je najbolje prepustiti nama.

CIJENA MONTAŽE, ISPLATIVOST SUSTAVA

Ukoliko ste definirali način grijanja i hlađenja, sa našim stručnjacima odabrali model dizalice topline koji želite, još je ostalo pitanje ugradnje čitavog sustava. S obzirom da se svaki objekt znatno razlikuje nije moguće dati preciznu ponudu za montažu na temelju nekoliko informacija.

Iz iskustva možemo reći da trošak sustava sa dizalicom topline iznosi od 800 do 1200 kn + PDV po m2. To ovisi o mnogim parametrima uz koje imate mogućnost smanjiti ili povećati cijenu kao što je ugradnja podnog grijanja, zagrijavanja potrošne tople vode, solarnog grijanja, posebne kontrole upravljanja i upravljanja sa udaljene lokacije. Ovaj podatak iz prakse može vam poslužiti kao okvirni primjer za procjenu vaše investicije iako nije uvijek konačan i ovisi o vašim željama, načinu izvedbe i vrsti opreme koja se ugrađuje. 

Kao jedna od najboljih tvrtki ovlaštenih za ugradnju ovakvih sustava dnevno primamo desetine upita. Iz tog razloga ne želimo pružati kupcima krive i površne informacije. Svakom upitu pristupamo maksimalno ozbiljno i precizno te nam je kvaliteta na prvom mjestu.

Iz tog razloga Vam prvo pomognemo pri odabiru uređaja, a ukoliko Vam je ponuda prihvatljiva te idemo u realizaciju šaljemo montažere na uviđaj da se s Vama dogovore o obujmu i zahtjevima radova. Pri tom uvažavamo sve Vaše zahtjeve sukladno vašem objektu i budžetu. Cijene montaže ovakvih sustava su uvijek predmet dogovora Vas i Klima koncepta. Montaža uređaja i sustava može biti i u Vašem aranžmanu. Ukoliko je u Vašem aranžmanu mi pružamo inženjersku podršku Vama i Vašim instalaterima kada Vam je potrebna. Na kraju ovlašteni serviser provjeri sve parametre sustava, podesi sustav na željenu razinu te probno pusti u rad. Napravi se zapisnik o ovlaštenom puštanju u pogon koji je valjani dokument za jamstvo uz račun.

Jedino ovlaštenom montažom uz savjete stručnjaka možete ispuniti sva Vaša očekivanja, te riješiti pitanje komfora za dugi niz godina.

Sufinanciranje dizalica topline

Republika Hrvatska u suradnji s Europskom unijom često nudi subvencije za sustave dizalice topline. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima sudjeluje u troškovima za korištenje obnovljivih izvora energije. Natječaji za subvencije se često objavljuju, stoga Vas molimo da često posjetite naše web stranice ili nas kontaktirate kako bi Vam mogli predstaviti aktualne pogodnosti!

X

Nastavkom korištenja ove stranice, pristajete na korištenje kolačića. Više informacija

Impuls d.o.o. se obvezuje pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/ korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza ; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje.

Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

 

 

KOLAČIĆI (COOKIES)

 

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.

 

Kako bi ova web stranica radila pravilno, kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice, u svrhu poboljšavanja vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na vaše računalo spremiti malenu količinu informacija ( Cookies ) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu no prema regulacijama Europske unije od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja Cookie-a zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu Cookie-a. Blokiranjem cookie i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti Vam neće biti dostupne.

 

 

Kolačići mogu spremati širok pojas informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti Vaše postavke internet preglednika da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet preglednika i slično.

 

Zatvori